Denna nyttiga och veganska tomatsås är god att äta som den är tillsammans med lite riven och ångkokt vitkål och pumpakärnor, brukar dock använda såsen till att göra en vegansk linsgryta med röda linser. Nedan är ett recept för 4-6 portioner!
Rebeccas nyttiga vegan-tomatsås
Ingredienser
2 morötter
1 äpple
1 tsk olivolja
Curry
1/2 vegansk grönsaksbuljongtärning (t ex Nyform grönsaksbuljong som finns att köpa i hälsokostbutiken), alternativt lite havssalt istället för grönsaksbuljong
1 förpackning ekologiska krossade tomater
4 dl vatten
4 förkokta potatisar
Tillagning
Skala och hacka morötterna och tärna äpplet i bitar, blanda ner i en kastrull med olivoljan och stek i några minuter tills de mjuknat något, tillsätt sedan smulad grönsaksbuljong och curry och låt det fräsa på medelvärme i några minuter. Vill man inte ha i grönsaksbuljong går det istället att tillsätta lite havssalt och valfria kryddor.
Häll sedan ner krossade tomater och vatten och koka upp, låt det sedan puttra på låg värme i ca 15 minuter.
Tillsätt tärnade förkokta potatisbitar och eventuellt 4 portioner förkokta röda linser, sedan är det bara att servera! Om du inte blandar tomatsåsen med röda linser, går det även att äta till persiskt ris gjort på råris som på bilden nedan.